Over het leven van de imker

Blog

Solitaire bijen

Gisteren gingen we wandelen in de Dijlestreek. De streek GR Groene Gordel rond Brussel. Een zonnige dag, een prachtige streek. Een aanrader trouwens die GR !


Op de wandeling kwamen we dit bijenhotel tegen. Het was er een drukte van jewelste.

 

Wist je dat er in België zo een 300 tal bijensoorten voorkomen. De meesten hebben (in tegenstelling tot de honingbij waar de imker mee werkt) een solitair bestaan. Dit betekent dat ze alles alleen doen: nestgelegenheid zoeken, voedsel zoeken, voor nakomelingen zorgen… Wil je graag meer bijen in je tuin ? Dan is een bijenhotel trouwens een schitterend idee.

Honing kopen bij de imker

 

Je wil wel eens honing kopen bij de imker maar weet niet zo goed hoe dat in zijn werk gaat ?

 

Wel, eigenlijk is het heel eenvoudig. Ofwel kom je op goed geluk langs bij ons thuis (Van Praetlei 142 in Merksem, ten noorden van Antwerpen). Je belt aan en we helpen je verder. Alle producten staan netjes uitgestald. Op het filmpje hiernaast zie je trouwens hoe dat gaat.

 

Kom je van wat verder weg en wil je eerst even kijken of we er wel zijn ? Dan kan ook. bel ons in dat geval even op: 0488 37 40 09.

 

Betalen kan met cash, bankcontact of PayConiq.

 

En tot slot kan je natuurlijk ook hier in de webshop bestelllen. Je kan dan kiezen of je de producten nadien komt afhalen of we ze bij jou leveren. 

 

 

 

 

 

 

Hoe honing bewaren ?

Honing bewaar je best donker, droog en uit de warmte. We leggen even het een en ander uit:

 

* Uit de warmte: dit betekent niet dat je honing in een koelkast dient te bewaren (is zelfs niet zo’n goed idee omdat een koelkast een vochtige omgeving is) maar wel uit de warmte. Een kelder is bijvoorbeeld ideaal. Zet honing nooit in de zon omdat dan de vorming van HMF (hydroxyMethylfurfural) toeneemt

 

* Droog: honing is hygroscopisch. Dit betekent dat hij vocht uit de omgeving opneemt. Indien je honing te vochtig wordt dan neemt de kans op gisting toe. Wist je trouwens dat honing met meer dan 20% vochtigheid niet verkocht mag worden. Al onze honing wordt hier trouwens op gevontroleerd.

 

* Donker: voedingsstoffen bewaar je in het algemeen beter in het donker. Daardoor zal de houdbaarheid minder snel afnemen. 

 

 

 

Kleine potjes honing


Wist je dat je bij ons ook terecht kan voor kleine gepersonaliseerde potjes honing. Dit zijn dan meestal potjes honing van 50 of 125g. Je kan je eigen etiketje aan ons bezorgen. Handel je liever alles zelf af ? Ook dat kan. Vraag dan potjes zonder etiket (op de bodem hang wel steeds de wettelijke info). 

Deze potjes honing worden dikwijls gegeven als eindejaarsgeschenk, bij de start van een nieuw project, als motivator, bij het begin van een nieuw werkjaar, als doopsuiker, bij een huwelijk of als gift.


Bel ons gerust even op om mee na te denken over jouw projectje. (0488 37 40 09). 


Met info over de kleine potjes vind je via deze link. Hier kan je trouwens ook bestellen.

Kleine potjes honing

Waar halen de bijen in de stad hun honing ?

 

We krijgen wel eens maar de vraag waar de bijen in de stad hun nectar halen? 

Mensen denken bij bloemen steeds aan de kleine bloeiende plantjes zoals we ze tegen komen in de tuin, aan de rand van akkers of in de weide: paardenbloemen, krokussen, lavendel, ….Dat zijn allemaal planten die inderdaad massaal bezocht worden door de bijen. Maar wat heel dikwijls vergeten wordt is dat dé grootste leveranciers van nectar de bomen zijn. 1 boom bevat duizenden bloempjes: kijk maar eens naar een kastanje of lindenboom als die in de bloei staat. En laat het nu net die bomen zijn die we overal in de stad terugvinden: aan de kant van de straten, op pleinen, in parken, …..

We kunnen het niet genoeg herhalen….de grootste bron van nectar zijn niet de kleine perk bloemetjes. Bomen zijn dé grootste leveranciers voor de bijen.

Wist je dat ?

 

• Mijn vader in 1979 begon te imkeren.
• Hij dat toen deed met 2 bijenkasten.
• We bijen hadden (of nog steeds hebben) staan in Hoogboom, Merksem, Brasschaat, Bornem, Westerlo, Kalmthout, Wijnegem, Schoten, Aartselaar .
• Mijn vader nog steeds mee de bijen verzorgt.
• Hij verzamelaar is van kleine potjes honing (hotelverpakkingen) uit de ganse wereld.
• Je hem steeds blij maakt als je hem een potje bezorgt dat hij nog niet heeft.

Onze verhalen kan je niet alleen hier volgen maar ook op onze social media.