Over het leven van de imker

Blog

Wist je dat ?

 

• Mijn vader in 1979 begon te imkeren.
• Hij dat toen deed met 2 bijenkasten.
• We bijen hadden (of nog steeds hebben) staan in Hoogboom, Merksem, Brasschaat, Bornem, Westerlo, Kalmthout, Wijnegem, Schoten, Aartselaar .
• Mijn vader nog steeds mee de bijen verzorgt.
• Hij verzamelaar is van kleine potjes honing (hotelverpakkingen) uit de ganse wereld.
• Je hem steeds blij maakt als je hem een potje bezorgt dat hij nog niet heeft.

Stuifmeel


Onderin de bijenkast vinden we alles terug wat de bijen laten vallen. De imker zal hier geregeld een oogje op werpen want het leert ons veel over het volk. Zo vinden we op de bodemplank ook mijten terug wat wijst op een varoa infectie. Door een goede observatie kunnen we de ernst hiervan inschatten.


Vandaag viel ons oog echter op de vele klompjes stuifmeel die er terecht gekomen waren. Bijen verzamen stuifmeel, nectar, water en hars. Dat stuifmeel is een belangrijke bron van eiwitten. Belangrijk voor de gezondheid van onze bijen.


Het stuifmeel zit op de meeldraden van de bloemen. De bijen verzamelen het aan brengen het als een klompje naar de bijenkast. De vele kleurtjes die we hier zien tonen aan dat de bijen verschillende soorten bloemen hebben bezocht. Zo heeft elke bloem zijn specifieke kleur van stuifmeel (ook de chemische samenstelling is telkens een beetje anders). Elke klompje heeft trouwens ook een afzonderlijke smaak.




Wat gebeurt er met de honinraten als ze zijn uitgeslingerd ?

 Nadat de honing zolders zijn uitgeslingerd gaan ze enkele dagen terug naar de bijen. We plaatsen ze opnieuw op de bijenkasten. De bijen eten ze dan helemaal proper. Daarna kunnen ze er terug af en slaan we ze op in het magazijn. Alleen waren we dit jaar even vergeten dat …de kar ook nog mee in de auto moest raken.

Op de filmset

In 2019 was Antwerpen het decor voor opnames van de spannende Duitse ZDF televisiereeks ‘Dunkelstadt. We mochten een ganse dag aanwezig zijn want…ze hadden bijen nodig. 2 van de bijenkasten zijn bevolkt met bijen, 2 zijn leeg. Een aantal scenes werden voor de bijenkasten opgenomen. In de eindgeneriek van de reeks worden we vermeld als ‘dierenverzorgers’. De opnames vonden plaats in het Fort van Hoboken. De bijenkasten werden er 1 week voordien geplaatst.

Bijen op het stadhuis van Antwerpen

In het lijstje van bijzondere plekken kunnen we toch ook wel het stadhuis van Antwerpen plaatsen. Net voor de renovatie van het dak hadden we een tijdje bijen staan op het dak van het stadhuis. Toch wel bijzonder om zo met een volk bijen het stadhuis binnen te wandelen.

 

Onze bijen bij het MAS in Antwerpen

 

De voorbije jaren hebben we op heel wat bijzondere plekken gestaan. Toch was de oude havenkraan, vlak naast het MAS toch wel een van de meest bijzondere plekken. Ook verwonderlijk was de goede kwaliteit van honing die we er hadden. Kastanje van de toenmalige douane site, linde van op de Schelde kaaie, … het was een waar genot om daar te staan

 

 

 

 

Onze verhalen kan je niet alleen hier volgen maar ook op onze social media. 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty