Stuifmeel


Onderin de bijenkast vinden we alles terug wat de bijen laten vallen. De imker zal hier geregeld een oogje op werpen want het leert ons veel over het volk. Zo vinden we op de bodemplank ook mijten terug wat wijst op een varoa infectie. Door een goede observatie kunnen we de ernst hiervan inschatten.


Vandaag viel ons oog echter op de vele klompjes stuifmeel die er terecht gekomen waren. Bijen verzamen stuifmeel, nectar, water en hars. Dat stuifmeel is een belangrijke bron van eiwitten. Belangrijk voor de gezondheid van onze bijen.


Het stuifmeel zit op de meeldraden van de bloemen. De bijen verzamelen het aan brengen het als een klompje naar de bijenkast. De vele kleurtjes die we hier zien tonen aan dat de bijen verschillende soorten bloemen hebben bezocht. Zo heeft elke bloem zijn specifieke kleur van stuifmeel (ook de chemische samenstelling is telkens een beetje anders). Elke klompje heeft trouwens ook een afzonderlijke smaak.