Zwerm

Of zijn het hommels, wespen of iets anders ?

We krijgen zéér veel telefoontjes voor hommels, wespen, solitaire bijen,….. Hier kunnen we je niet mee verder helpen. Als imker werken we met honingbijen. Daarom moet je zeker volgende zaken even nagaan vooraleer je ons opbelt voor een bijenzwerm:

Een bijenzwerm hangt meestal in een boom. Je ziet steeds een grote tros.

Zie je individuele bijen in gaatjes vliegen (bv. in de muur) dan gaat het waarschijnlijk om solitaire bijen. Deze zijn zeer nuttig en niet schadelijk. laat ze gewoon doen. Je fruitbomen zullen er wel bij varen. Wij komen ze in ieder geval niet halen.

Ook hommels (dikwijls in nestkastjes) en wespen komen we niet halen.Voor wespen die een gevaar vormen bel je best de brandweer of een bestrijdingsfirma.

Bijenzwermen worden door ons gratis opgehaald indien ze in de nabijheid van onze bijenkasten worden waargenomen (<2 km). In alle andere gevallen zullen we dit aanrekenen. 

Indien wij of een andere imker niet onmiddellijk bereikbaar zijn of niet onmiddellijk kunnen komen en de bijen vormen een acuut en reëel gevaar of er is sprake van aanzienlijke economische schade dan bel je de brandweer.

Contact voor bijenzwermen (en dus niet voor wespen, hommels of solitaire bijen): 0488 37 40 09.